Nieuws

Bodemscheurkalender 2025 nu beschikbaar

De eerste exemplaren van de Bodemscheurkalender 2025 zijn vandaag uitgereikt aan jonge boeren in Dronten. Circa 30.000 melkveehouders en telers krijgen binnenkort een gratis exemplaar toegestuurd. De Bodemscheurkalender staat vol met praktische tips en kennis voor iedereen die de bodemstructuur en productiviteit wil verbeteren.

Lees verder...

Project Stratus definitief van start

Een van de nieuwste HORIZON-projecten, genaamd Stratus, is definitief van start gegaan. Binnen het project wordt een samenwerkingsverband tussen adviseurs uit heel Europa opgezet. Binnen deze samenwerking wordt gestreefd naar uitwisseling van kennis en expertise op het gebied van precisielandbouw, bodemkwaliteit en bio-based bemesting. 

Lees verder...

Project ‘Akkerbouw voor Waterkwaliteit’ helpt telers met aanpak stikstofverlies

De waterkwaliteit van grond- en oppervlaktewater in Nederland staat onder druk. In 2027 moeten de normen van de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) behaald zijn, en net als andere EU-landen heeft Nederland de verplichting te voldoen aan de Nitraatrichtlijn.

Lees verder...

Klankbordgroepbijeenkomst biedt richting aan bemestingscommissies

Op 20 september vond een gezamenlijke klankbordgroepbijeenkomst plaats voor de commissies Bemesting Akkerbouw en Vollegrondsgroenten (CBAV) en Grasland en Voedergewassen (CBGV). Beide commissies, voorgezeten door LTO, vertonen aanzienlijke overlap in hun taken en doelstellingen.

Lees verder...

Nieuw mestproducten: hoe zien ze er uit en wat kan de akkerbouwer er mee?

In de akkerbouw vindt het gebruik van dierlijke mest op dit moment vooral plaats via de inzet van rundvee- en varkensdrijfmest, en soms via dunne fracties van varkensdrijfmest uit mestbewerkingsinstallaties. Door stalsystemen aan te passen via mestbewerking en in te zetten op het verminderen van de uitstoot van o.a. ammoniak ontstaan nieuwe mestproducten die zowel dun en vloeibaar zijn als dik en vast.

Lees verder...

Onderzoekers adviseren beleidsmakers meer maatregelen te nemen tegen bodemverdichting

In een beleidsbrief adviseren onderzoekers van Wageningen University & Research de landelijke overheid om maatregelen te nemen ter preventie (en herstel) van bodemverdichting. Bodemverdichting door landbouwvoertuigen wordt gezien als een van de grootste dreigingen voor het functioneren van de bodem.

Lees verder...