Inzicht in koolstofvastlegging met de praktijktool BodemCoolstof

21 maart 2025 / Nieuws, KOM BBB op de kalender

Het vastleggen van koolstof in de bodem kan de bodemkwaliteit verbeteren. Maar hoeveel koolstof kan daadwerkelijk worden vastgelegd? De praktijktool BodemCoolstof biedt een oplossing door inzicht te geven in de koolstofvastlegging, afgestemd op jouw grondsoort en bouwplan. Door inzicht te krijgen in de effecten op bodemkoolstof en bodemkwaliteit, kun je weloverwogen keuzes maken voor de meest geschikte maatregel.

Koolstofvastlegging en bodemkwaliteit

De BodemCoolstof tool maakt het mogelijk om te simuleren hoeveel koolstof er in de bodem kan worden vastgelegd door verschillende maatregelen toe te passen. Dit biedt een waardevol overzicht van de effectiviteit van de gekozen maatregelen zonder dat je ze direct in de praktijk hoeft uit te voeren. Zo kun je verschillende opties verkennen en experimenteren met de meest geschikte maatregelen voor jouw bedrijf.

Effecten op gewasproductie en nutriëntenhuishouding

Sommige maatregelen dragen niet alleen bij aan koolstofvastlegging, maar verbeteren ook de bodemkwaliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld de gewasproductie verhogen of de nutriëntenhuishouding beïnvloeden. Over het algemeen hebben deze maatregelen een neutraal tot positief effect op de bodemkwaliteit. Maatregelen zoals het aanvoeren van compost en het verhogen van het aandeel rustgewassen hebben de grootste invloed. Het effect varieert echter afhankelijk van zowel de maatregel als de uitvoering. Zo is het effect op de bodemvruchtbaarheid bijvoorbeeld afhankelijk van de aanvoer van nutriënten en of de basisbemesting wordt aangepast aan deze nutriëntenaanvoer.

 


Auteur: Annemariet van der Hout