Een van de nieuwste HORIZON-projecten, genaamd Stratus, is definitief van start gegaan. Binnen het project wordt een samenwerkingsverband tussen adviseurs uit heel Europa opgezet. Binnen deze samenwerking wordt gestreefd naar uitwisseling van kennis en expertise op het gebied van precisielandbouw, bodemkwaliteit en bio-based bemesting.
De eerste stappen binnen Stratus zijn inmiddels gezet. Partners uit heel Europa zijn betrokken om zo een gevarieerd netwerk op te bouwen. Daarnaast zal er samenwerking worden gezocht met andere lopende Europese projecten om kennisuitwisseling zo efficiënt mogelijk te maken. Stratus zal 5 jaar lopen.
Gezonde bodem en nutriënten efficiënter gebruiken
De Europese Farm-to-Fork strategie stelt ambitieuze doelen om de landbouw in Europa te verduurzamen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen van nutriëntenverlies en het terugdringen van het gebruik van kunstmest. Zonder dat dit ten koste gaat van bodemkwaliteit- en vruchtbaarheid. Het uiteindelijke doel van Stratus sluit hierbij aan en is om door middel van kennisdeling bij te dragen aan een efficiënter gebruik van nutriënten en het behoud van een gezonde bodem.
Netwerk van experts
Om tot kennisdeling te komen tussen verschillende EU-landen wordt binnen Stratus dus een netwerk van adviseurs opgebouwd. Dit gebeurt op drie verschillende onderwerpen, namelijk precisielandbouw, bio-based meststoffen en bodemkwaliteit. Om de kennisdeling ook echt tot stand te brengen wordt in deelnemende landen een zogeheten ‘Community of Practice’ opgericht. In deze community’s komen experts uit de desbetreffende landen samen.
De eerste bijeenkomst in Nederland vond plaats in oktober 2024. Tijdens deze bijeenkomst kregen experts de mogelijkheid om aan te geven welke activiteiten op het gebied van precisielandbouw, bio-based meststoffen en bodemkwaliteit zij als veelbelovend zien. Daarnaast werd er gekeken naar handelingen die interessant kunnen zijn voor boeren in heel Europa. Zulke bijeenkomsten worden binnen Stratus dus in alle deelnemende landen georganiseerd. Zo ontstaat er een overzicht van goed werkende innovaties in Europa.
Van de ingediende innovaties zal een selectie worden gemaakt van de meest interessante innovaties voor externe partners. Vervolgens zullen er uitwisselingen worden georganiseerd rondom deze innovaties. Hierbij worden leden van de ‘Community of Practice’ uitgenodigd om de innovaties met eigen ogen te aanschouwen.
Beoordeling haalbaarheid
Voor de geselecteerde maatregelen wordt een tweestaps-analyse uitgevoerd om de haalbaarheid van de maatregelen te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar de toepasbaarheid van de maatregelen met specifieke aandacht voor economische-, milieu- en sociale effecten. Ook wordt er rekening gehouden met lokale omstandigheden. In de tweede stap worden de meest veelbelovende maatregelen geselecteerd voor verder onderzoek, inclusief een kosten-baten analyse.
Houd de website van Beter Bodembeheer in de gaten voor meer nieuws over Stratus.