Het aardappelteeltjaar 2024 laat zich kenmerken door zeer natte en wisselende omstandigheden. In het project Akkerbouw voor Waterkwaliteit zoeken telers, onderzoekers en adviseurs naar de juiste toepassing van mineralen in de zandgebieden. Volgens WUR-onderzoeker Brigitte Kroonen is 2024 een uniek jaar en ontbreekt het aan vergelijkingsmateriaal. Dat maakt de puzzel om optimaal te bemesten en stikstofverliezen klein te houden ingewikkeld.
Eerder deze zomer kwamen telers, onderzoekers en adviseurs samen tijdens een veldbezoek in het zuidoostelijk zandgebied om de mineralenhuishouding in de bodem te bespreken. Er werd gekeken naar een mogelijke strategie voor een perceel waar door verschillen in bodemgesteldheid en door natte omstandigheden op verschillende momenten gepoot en bemest was. Volgens Kroonen streven telers er zeker naar om de waterkwaliteitsdoelen te behalen, maar zullen telers in dit lastige jaar vooral bezig zijn met het behalen van een enigszins goede opbrengst.
Behoefte aan bijbemesten
Kroonen: “Het komt dit jaar voor dat akkerbouwers twee maanden verlaat zijn met de teelt. Op het perceel dat we bezochten is een deel relatief vroeg gepoot, 19 mei, opgekomen begin juni en begonnen aan de knolzetting eind juni. De andere helft is pas 14 juni gepoot en kwam begin juli boven.” Door metingen aan bodem en gewas proberen telers de behoefte aan bijbemesting te bepalen. De vroeger gepote aardappelen op het perceel bleken wel wat nodig te hebben. De laat gepote aardappelen nog niet. Kroonen laat weten dat bijbemesten van de later gepote aardappelen ingewikkeld wordt: “Bijbemesten kan van belang zijn om de kilogrammen te halen, maar te laat bijbemesten kan ook tot later afrijpen zorgen en een te laag onderwatergewicht opleveren.” Volgens de onderzoekster zoeken akkerbouwers momenteel een middenweg door goed te volgen wat de bodem aan stikstof nalevert en wat de gewasbehoefte is door plantsapmetingen uit te voeren.
Wat dit betekent voor de opbrengstverwachting kun je lezen op de website van Stal en Akker. Zij schreven er een topartikel over. Voor het lezen van het hele artikel is een abonnement op Stal & Akker nodig.
Het project Akkerbouw voor Waterkwaliteit startte in 2023 en zal minimaal tot en met volgend jaar doorlopen. De acht deelnemende telers van het zuidoostelijk zand uit zowel Limburg als Noord-Brabant zoeken naar een uitgekiende bemestingsstrategie binnen een goede gewasrotatie. Productie, kwaliteit en beperken van ziekten en plagen zijn daarbij deel van de afwegingen.