Nieuws

Waterschade in Festien

Gepubliceerd op
6 juni 2018

In Valthermond vindt het systeemonderzoek Bodemkwaliteit Veenkoloniën plaats.Deze meerjarige proef heeft tot doel het ontwikkelen van praktisch toepasbare maatregelen die bijdragen aan een duurzaam bodembeheer in de Veenkoloniën waarbij de (financiële) opbrengsten van telers in deze regio verbeteren en wordt bijgedragen aan het vervullen van andere maatschappelijke (ecosysteem) diensten van de bodem (klimaatadaptatie/mitigatie).

De Festien zetmeelaardappelen in de proef Bodemkwaliteit Veenkoloniën hebben door hevige regenval in de tweede week van mei waterschade opgelopen. Het gewas kwam net boven toen er in zeer korte tijd zo’n 35 mm regen viel en de bodem dit water niet tijdig kon verwerken. Op de laagste plek in het perceel zijn de knollen gaan rotten; de kiemen zijn bruin en de knollen voelen sponsachtig aan (foto Waterschade-II.jpg).

Waterschade-II
Waterschade-II

Waarschijnlijk moet dit deel van het perceel opnieuw gepoot worden en kunnen de opbrengsten van de onderzoeksobjecten die binnen deze plek vallen niet meegenomen worden in de proefresultaten. De getroffen plek omvat 4 tot 6 veldjes (van de 48 veldjes Festien). Gelukkig is het een gedegen proef met 4 herhalingen!