Nieuws

Bodem in middelpunt op praktijkdag in Valthermond

Gepubliceerd op
30 augustus 2013

Op de KANON Praktijkdag Bodem, op 29 augustus op PPO proefboerderij 't Kompas in Valthermond, was alle aandacht gericht op de bodemkwaliteit in de Veenkoloniën. In de vorm van een symposium, presentaties en demonstraties.

Het pogramma begon met een minisymposium over 'Bodemkwaliteit op zand- en dalgrond' met sprekers uit het onderzoek, bedrijfsleven en de praktijk. In totaal kregen zo’n 150 boeren en andere belangstellenden een flink aantal demonstraties te zien met verschillende types grondbewerkingsmachines. Gerard Meuffels van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) benadrukte bij zijn uitleg het belang van een goede afstelling van de machine, en vooral ook om af ten toe van de tractor te stappen en de schop in de bouwvoor te steken om te kijken hoe (on)diep de bewerking is geweest. Vanaf de tractor kun je dat niet goed zien.

De inpassing van tagetes (afrikaantjes) in het bouwplan was ook een aantrekkelijk bezoekersobject. PPO teelt deze plant nu voor het eerst in de strijd tegen het wortellesieaaltjes 'Pratylenchus Penetrans' bij zetmeelaardappelen.

Er was tevens een brede presentatie van negen praktijknetwerken in de Veenkoloniën.