Nieuws
Moedermoord in de bodem
Binnen de PPS Duurzame Bodem werken onderzoekers aan indicatoren voor bodemkwaliteit. De samenstelling van de aaltjesgemeenschap kan veel vertellen over kwaliteitsstatus van een perceel. Op het nematologie lab van Wageningen University & Research wordt daarom niet alleen onderzoek gedaan naar plantparasitaire nematoden maar ook gekeken naar al die andere aaltjessoorten waar onze bodem zo rijk aan is.
Tijdens aaltjestellingen in de bodem, was aaltjesspecialist Simone Brandt getuige van een fenomeen dat de moeite van het bekijken waard is. Met engelengeduld maakte zij daarvan een prachtig filmpje van de veel voorkomende aaltjessoort Cruznema tripartitum. Dit is een vrijlevende bacterie-etende nematode.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Het fenomeen dat in het filmpje te zien is, staat bekend onder de naam Endotokia Matricida, ofwel Moedermoord. Dit verschijnsel komt onder aaltjes veel voor. De eieren komen in de uterus (baarmoeder) van het moederaaltje en de larven groeien in het moederdier. Na een paar uur zijn ze zo groot geworden dat de baarmoeder breekt en de larven zich vrij door het moederdier bewegen en haar van binnenuit opeten. Net zolang tot het moederdier sterft, moedermoord dus door haar eigen kinderen. Daarna breken ze na zo’n 24 uur door de huid van de moeder heen en gaan hun eigen weg.
Wil je meer weten over aaltjes? Kijk dan op aaltjesschema.nl.