Nieuws

Organische reststromen en ziektewering

Gepubliceerd op
6 februari 2015

Op 30 januari 2015 organiseerde het Praktijknetwerk Resttest XL samen met het Actieplan Bodem en water Flevoland een bijeenkomst over het gebruik van reststromen in de akkerbouw. Daarbij stonden de kansen en de risico’s centraal. Zo’n 100 geïnteresseerden namen deel aan deze dag. Onderwerp van één van de workshops was “Werken aan grotere weerbaarheid van de bodem”. In de PPS Duurzaam bodembeheer is de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar verschillende mogelijkheden om de ziektewering van een bodem te verhogen.

Ziektewering van de bodem

Aantasting van gewassen door plantenziekten is sterk afhankelijk van de bodem. Fysische, chemische en vooral ook de biologische eigenschappen van een bodem dragen bij aan ziektewering van bodempathogenen. Bij een sterke ziektewering heeft een vatbaar gewas minder last van aantastingen, ook al zijn ziekteverwekkers aanwezig.

Kun je ziektewering gericht stimuleren? Naar deze belangrijke vraag heeft de PPS Duurzaam bodembeheer de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan, waarbij verschillende mogelijkheden om de ziektewering van een bodem te verhogen onderzocht zijn. Uit de resultaten blijkt dat organische stof hierbij veelal een positieve rol speelt. Het stimuleert het bodemleven, waaronder ook bacteriƫn en schimmels die ziekteverwekkers bestrijden.

Bekijk de voorbeelden uit dit onderzoeksprogramma over organische reststromen en ziektewering:

Download