Nieuws

Nederlands Instituut voor Ecologie legt in Nature uit waarom klimaatverandering via aaltjes grote impact kan hebben

Gepubliceerd op
29 september 2019

Uit de eerste wereldwijde inventarisatie van aaltjes blijkt dat de grootste aantallen vooral in het hoge noorden leven. De studie is uitgevoerd met gegevens van een groot internationaal team.

De onderzoekers van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW) en het centrum voor bodemecologie (CSE) leggen uit waarom aaltjes kunnen bijdragen aan allerlei processen die temperatuurstijging nog meer doen versnellen. Dit onderzoek is recent verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Voor dit onderzoek is onder andere gebruik gemaakt van de aaltjesgegevens van de langlopende systeemproeven op de WUR proeflocaties Vredepeel en Lelystad binnen Duurzaam Bodembeheer.

Aaltjes kunnen enorme bijdragen leveren aan CO2 uitstoot, ze zijn de meest voorkomende diergroep op onze planeet. Sommige functies van aaltjes spelen een grote rol voor de vruchtbaarheid van Nederlandse Landbouwbodems. Wilt u meer weten over dit onderzoek? Lees dan hier het volledige Nederlandse artikel van het NIOO en hier het wetenschappelijke artikel in Nature.